Вирощування їстівних і лікувальних грибів стає дедалі розповсюдженішим видом землеробства в світі. Звісно, технології промислового грибництва досить затратні і громіздкі, однак і в себе на дачній ділянці можна розпочати "тихе полювання" щоб наповнити сімейні запаси смачними грибами. Тому ми зібрали досить корисного матеріалу для всіх бажаючих ознайомитися з методами і правилами успішного тепличного присадибного грибництва.
Гриби можна вирощувати у різних приміщеннях: підвалах будинків, утеплених сараях, овочевих теплицях, каменоломнях, шахтах, парниках, але в промисловості їх вирощують у спеціальних спорудах. Використання тих або інших приміщень для вирощування грибів залежить від призначення і об’єму одержання продукції. Однак, всі прості приміщення не мають умов, які б повністю відповідали біологічним особливостям культури. А тому при будівництві споруд ставляться особливі вимоги де будуть вирощуватись гриби, а саме:
1. встановлення постійної температури при незначному коливанні у відповідності з вимогами культури по періодам вирощування;
2. приміщення повинні добре вентилюватись з рівномірним розподілом повітря для уникнення перепадів температури і виключення підвищення концентрації вуглекислого газу вище допустимого значення;
3. вологість повітря підтримується на заданому рівні з коливанням показника в межах 5%; приміщення повинні мати достатню вологоізоляцію,
4. в приміщення не повинно проникати пряме сонячне світло (у випадку вирощування двоспорового шампіньйона, шіі-таке);
5. розмір і конфігурація приміщення повинні забезпечувати основні виробничі операції механізованим способом. Тривалість виконання найбільш трудомістких операцій — не більше одного робочого дня.
Каменоломні, шахти, печери та інші приміщення. Найкраще вирощувати плодові тіла їстівних грибів у каменоломнях та печерах на глибині до 20-25 м із зручним під’їздом і можливістю монтажу вентиляційної системи. Температура і вологість повітря постійні протягом всього року і складають 12- 15ОС та 85-90% відповідно.
Вперше на європейському континенті їстівні гриби, а саме шампіньйони почали вирощувати в каменоломнях Франції більше ніж 300 років тому, а пізніше — в Італії, Швейцарії, Угорщині та інших країнах. Сьогодні під Будапештом в каменоломнях на площі 12 га вирощують біля 3 тис. тон шампіньйонів щорічно.
Оптимальні температури, газовий склад і вологість повітря утримують і у шахтах. У них монтують правильно підібране обладнання системи вентиляції, водоспоживання та запроваджують механізоване транспортування субстрату. Не допускаються для вирощування грибів шахти, в яких проходить виділення вибухонебезпечних та інших шкідливих газів.
В Україні є значні площі каменоломень і печер, де вирощують гриби, це райони: Одеси, Криму, Донбасу. Технічне обладнання в каменоломнях не потребує великих капіталовкладень, їх висота забезпечує використання сучасних засобів механізації і ведення культури протягом року розміщуючи субстрат в контейнерах ярусами.
Гриби можна вирощувати в підвалах. При цьому необхідно, щоб підвал не був надто вологим, а температура в холодні місяці не понижувалась нижче 1215 ОС. Суттєвим недоліком кожного підвалу — відсутність необхідної вентиляції. Тому, при використанні такого приміщення для подальшого вирощування грибів, його обладнують системою вентиляції з біологічним фільтром відповідно до вимоги культури.
В тепличних комбінатах теплиці використовують під культуру грибів у осінньо-зимовий період (серпень-січень) після вирощування основної культури. При цьому гриби (шампіньйон, плеврот звичайний, шіі-таке) вирощують у контейнерах чи поліетиленових мішках.
В картопле — і овочесховищах, у холодильниках гриби вирощують в літній період, тобто тоді, коли ці споруди пустують і не зайняті за основним призначенням. Тут також найбільш доцільно вирощувати у поліетиленових мішках.