цибуля на перо
цибуля на перо

Вирощування цибулі на перо.

З жовтня по березень вирощують зелену цибулю в захищеному грунті. У теплицях - з жовтня по квітень ( травень) , в парниках - з лютого по травень.Для вигонки в зимовий час використовують 3 - 4 -річні рослини старих насаджень цибулі- батун . Восени , перед настанням -ем стійких холодів , рослини викопують з грудкою землі і переносять в теплицю. Їх висаджують щільно один до одного в грунт теплиці або під стелажем , а також в парники. Після посадки поливають і підгодовують розчином коров'яку або пташиного посліду , розведеного в 8-10 разів. Це сприяє швидкому укоріненню і початку відростання пера . У період вигонки температуру в теплиці підтримують на рівні 14-16 ° С.У теплицях цибулю висаджують тільки мостовим способом. Для посадки використовують також однорічний або дворічний вибірок (діаметр цибулин 3-4 см).Прискоренню проростання сприяє підготовка посадкового матеріалу : цибулини перед посадкою зволожують теплою водою , вкривають мішковиною і витримують дві доби при температурі 20-25 ° С. Хороший ефект дає витримування посадкового матеріалу в розчині аміачної селітри ( 30 г на 10 л води ) протягом 12-16 год при температурі 35-38 ° С. Прискорює проростання і обрізка верхівок , які вкорочують приблизно на чверть цибулини. Норма висадки цибулі- вибірка 10-12 кг на м2. Цибулини в грунт над вдавлюють , а розкладають по поверхні. У теплицях вигонку можна проводити з укриттям посадкового матеріалу грунтом [ перегноєм , торфом ) і без укриття. Обрізані цибулини не засипають грунтом.Добре вдається зелене перо при посадці цибулин в розсадні ящики. Використовують ящики розміром 40x60x6 см, які мають стійки. Їх заповнюють свіжим компостом , торфом або перегноєм . Посадковий матеріал готують так само , як і для посадки в грунт теплиці. Після висадки засипають перегноєм або торфом. Перші 10-15 днів , до початку відростання , ящики встановлюють в штабель , потім їх розміщують у теплиці. Такий спосіб вигонки дозволяє економно використовувати площу v збільшувати термін надходження зелені , так як на місце ящика з якого продукція обрана, можна встановити інший ящик з пророслим цибулею.Для отримання хорошого врожаю зелені цибулі в теплиці необхідно дотримуватися таку агротехніку . Протягом 24-30 днів вегетації витримувати оптимальну температуру : перші 7-10 днів вона повинна бути вдень 18-23 ° С , у наступні - не перевищувати 16-19 ° С (вночі відповідно на 2-4 ° С нижче). Теплиці необхідно регулярно провітрювати , підтримуючи вологість повітря 75-85%. При підвищеній температурі перо зростає швидше , але рослини витягуються і перо вилягає , що знижує його товарність .За цей період потрібно провести не менше чотирьох поливаючи чергуючи їх з підгодівлею коров'яком і мінеральними добривами ( 1 %-ний розчин аміачної селітри ] , використовуючи 5 л розчину на 1 м2. За чотири дні до збирання поливи припиняють.З III декади лютого вигонку цибулі ведуть в парниках. Грунт для парника беруть легку , що складається з рівних частин перегною і дернової землі . Повітряний простір між землею і рамою після набивання має бути не менше 20-25 см. На стандартну парникову раму ( 160x106 см ) вносять 30 аміачної селітри , 40 г суперфосфату і 20 г хлористого калію. Цибулини висаджують мостовим способом , зверху засипаючи їх землею або перегноєм (шар 1,5-2 см). До початку проростання , особливо в похмурі дні , парники закривають матами. З моменту відростання зеленого пера мати знімають : дні , коли стоять сильні морози , на 3-4 год , а в теплі дні - н все світлий час . Лук поливають раз на тиждень теплою водою на всю глибину шару землі .Забирають цибулю , коли зелене перо досягає висоти 25-40 см. Рослини підкопують , вибирають , обтрушують від землі укладають в ящики корінням вниз. Для поліпшення товарної якості пера дно ящиків вистилають плівкою і вкривають нею рослини зверху.При вирощуванні цибулі на зелень не можна використовувати хімічні препарати. А захворювання , як відомо , завжди легше попередити (дотримуючись агротехніку вирощування , температурний і світловий режими ), ніж лікувати.

рання цибуля
рання цибуля

Озима цибуля - новий підхід до старої культурі

Виробництво озимої цибулі ріпчастої в промислових обсягах новий та перспективний напрямок для отримання ранньої продукції. Перевага цього методу не потребує зайвих коментарів. Адже збирання цибулі починається на 1—1,5 місяці раніше порівняно з цибулею весняного посіву і на 2—3 тижні раніше за розсадну культуру. В більшості країн де культивують озиму цибулю її виробляють для отримання пучкової продукції та реалізації з зеленим пером. Але можливо його використовувати і у якості ріпки, якщо проводити збирання по досягненню стиглості. Озима цибуля, якщо вдало перезимує дає результати не гірше, а іноді і краще за весняні посіви. При дотриманні певних технологічних прийомів та вимог культури до умов вирощування можливо отримати по 40—45 т/га цибулі ріпки або від 80 до 100 тисяч пучків. Що це за незнайома культура — озима цибуля? Рослини досить легко переносять низькі температури. І навіть за відсутності снігового покриву температура у −15°С не призводить до загибелі культури, а за наявності снігу бодай у декілька сантиметрів ще більший мороз не страшний. Але дійсно при виробництві цієї культури існує загроза вимерзання посівів. В Україні, згідно з багаторічними метеорологічними даними, це може траплятися раз на 3—4 роки. Для озимого виробництва цибулі призначені гібриди короткого або середнього дня. Вони формують нормальну товарну продукцію за тривалості світлового дня 12—14 годин. Не слід використовувати для під зимової сівби гібриді для весняного сівби оскільки вони гірше переносять перезимівлю, стрілкуються, а дозрівання ріпки та збір врожаю затримується. Одним з таких гібридів озимої цибулі в Україні є Вольф F1. Розглянемо які ж особливості виробництва цієї культури. Біологічні та агротехнічні вимоги що до попередників, удобрення, боротьби з шкідниками та хворобами дуже близькі до звичайної ярої цибулі. Найкращими попередниками для цибулі є зернові, рапс, гірчиця, кукурудза, горох, томат, всі види капуст, огірок, морква. Не слід висаджувати цибулі по цибулевих раніше ніж за 3—4 роки. Можлива висадка цибулі другим обертом після попередників, але за умови збирання їх не пізніше кінця липня. Рослини цибулі досить вимогливі до родючості ґрунту. На 10 т врожаю цибуля виносить із ґрунту в середньому до 40,2 кг азоту, 11,6 — фосфору і 21,0 кг калію. Тому посіви цибулі потрібно розміщати на високородючих, пухких, багатих на органічну речовину, структурних, чистих від бур’янів ґрунтах. Непридатні для її вирощування важкі, перезволожені та кислі ґрунти. Підвищена вимогливість цибулі до родючості ґрунту пов’язана з тим, що вона формує порівняно з іншими овочевими культурами невелику та слабо розгалужену кореневу систему, більша частина якої розміщена в орному шарі ґрунту. З органічних добрив під цибулю треба вносити перегній із розрахунку 25—35 т/га та мінеральні добрива залежно від даних аналізу ґрунту. Поживні речовини рослини цибулі протягом вегетаційного періоду засвоюють неоднаково. Азот інтенсивно використовують у період наростання листкового апарату. В період формування цибулин потреба в азоті дещо знижується, а надлишок articles.agronationale.com.ua його, особливо при дефіциті калію, сприяє дальшому наростанню листків і затримує визрівання цибулин. Тому потреба у фосфорі та калію в період формування і дозрівання цибулин зростає. На початку вегетації рослини цибулі негативно реагують на високу концентрацію ґрунтового розчину, тому не рекомендується вносити в рядки високі норми мінеральних добрив. Відмінність в удобренні озимої цибулі полягає лише у кількості азоту, що вноситься. При озимій висадці 1/3 дози азоту вносять перед висадкою, а інші 2/3 на весні в два прийоми рівними частинами. Першу частину на початку відновлення вегетації, а другу через 2—3 тижні. Для основного удобрення придатна аміачна селітра, а от для передпосівного бажано внести натрієву селітру. Удобрення фосфором та калієм застосовується одноразово за 1—2 тижні до сівби цибулі. У разі літньої оранки після попередника бажано половину дози фосфору та калію внести перед оранкою, а другу після неї. Перед зимою не слід вносити під культури підвищені дози азоту, адже це негативно вплине на перезимівлю цибулі. А підвищені дози фосфору та калію навпаки сприятимуть збільшенню зимостійкості. Вимоги до вологи у рослин цибулі змінюються залежно від росту і розвитку. Так, для проростання насіння кращою вологістю ґрунту є 85—90% НВ. За недостатньої вологості в період інтенсивного росту цибулі він сповільнюється і навіть припиняється. Рослини швидко формують дрібні цибулини, коренева система їх відмирає, несправжнє стебло розм’якшується і листки вилягають Оптимальні строки висіву припадають на 15—25 серпня. Норма висіву складає 3,4—4,5 кг/га або 0,9—1,2 млн. шт. Найкращім способом висіву є стрічковий з трьома рядками при ширині стрічки 135 см або трьома при ширині 150 см. При цьому відстань між рядками складає 55×40×40 або 54×32×32×32 відповідно. Для запобігання вимерзання посіві озимої цибулі ефективним заходом є накривання агроволокном. Матеріал розкладають безпосередньо перед настанням морозів та вбирають перед початком відновлення вегетації. Під час вегетації восени та навесні необхідно утримувати посіви в чистому від бур’янів стані та при необхідності їх зрошувати. Особливо важливим є питання зрошення в другому оберті. Для забезпечення оптимальної вологості ґрунту посіви 2—4 разів поливають, залежно від погодних умов року. Норма витрати води 300—400 м³ на гектар за один полив. За 20—30 діб до збирання врожаю поливи припиняють. Це сприяє доброму визріванню цибулин, швидкому вкриванню їх покривними лусками, розм’якшенню несправжнього стебла, виляганню листків та відмиранню кореневої системи. На весні необхідно провести глибоке міжрядне рихлення ґрунту, що став твердим та ущільненим за зимовий період. Цей агрозахід слід виконати як можна раніше, як тільки ґрунт підсохне та бажано після підживлення азотом.Ознакою доброго визрівання цибулин є розм’якшення несправжнього стебла та вилягання пера (листків). Збирають цибулю в ясну сонячну погоду і вкладають її у валки для просушування. Після доброго просушування від цибулин відмирають залишки листків та корінців, сортують і використовують за призначенням.

Автор: Смолка О.А., кандидат сельскогосподарських наук (взято з  http://articles.agronationale.com.ua)

Цибуля на Прикарпатті

Житомирська технологія

посадка цибулі-порею 


актуально:

дружні сайти:

юридична допомога
юридична допомога
сайт про природнє рибоводство
сайт про природнє рибоводство
все про опалення і котли
все про опалення і котли

Метеодані для городника

Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Тернополі

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Львові

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Чернівцях

вологість:

тиск:

вітер:

Місячний календар для посівів
Місячний календар для посівів