Виноград є однією з найдревніших сільськогосподарських рослин. Про його вирощування ми дізнаємось ще з памяток древнього Вавілону і Єгипту. І до сьогодні виноград є однією з найулюбленіших ягідних рослин і для дорослих і для дітей. Крім вирощування столового винограду, що споживають як свіжим так і сушеним (ізюм, киш-миш..) людство вирощує виноград для виготовлення вин та коньяків. Але такі сорти прийнято називати технічними.
Найбільшу увагу заслуговоють сорти винограду, яких є мабуть стільки скільки професійних виноградарів. Хоча не всі сорти є визнаними та описаними. Головне при виборі сорту для вирощування не його смакові якості, а придатність до вирощування в Вашій місцевості. Тобто головне садити районовані сорти винограду, що призначені для Вашої кліматичної зони. В подальшому Ви й самі розберетесь з сортами та почнете селекційні роботи з виведення власного сорту (переважно так стається з усіма виноградарями) але спочатку Вам необхідно дізнатися про те, які сорти найкраще підходять для Вашого грунту, вологості та соляризації (кількості світла). Це ціла наука, а тому для успішного початку треба знайти спілку виноградарів, що діє у Вашій місцевості, відвідати виноградники її учасників, вибрати собі сорти та постачальників. Бажано також заручитись підтримкою місцевого "гуру" щоб не робити одразу помилок, які в подальшому не так легко виправити.
На цій сторінці ми зберемо і представимо Вам усі можливу інформацію про виноградарство, особливо в Україні, а ще точніше на її заході. Адже вважається, що наша Прикарпатська земля не для виноградарства, так звана зона ризикованого виноградарства, але цю нісенітницю спростовують своїми результатами селекції виноградарі Прикарпаття (http://clubvp.if.ua), які щороку представляють на оглядини свої сорти. І повірте, здивуванню немає меж...
Так от, вирощувати виноград, а ще й столовий, а щей солодкий, великий у нас у зоні ризикованого виноградарства - це просто щастя для любого садівника, дачника і газди.!
Про технологію вирощування винограду в закритому грунті можна ознайомитись тут)