Технології вирощування винограду в закритому грунті

Інколи здається, що виноград - це тільки південь і де жарко. А в помірних і північних широтах його неможливо вирощувати хіба що в парниках з зимовим огріванням. А от і ні! Насправді в арочних теплицях вирощують навіть на півдні Франції і Італії. Там і зародилась технологія вирощування винограду в критому грунті. З своїми специфічними умовами, але все ж не у відкритому полі. Завдяки такому нехитрому ноу-хау взимку виноград захищений від вимерзання, а під час вегетації – від граду та заморозків. І достигає він за таких умов на 3-4 тижні раніше, ніж той, що росте у відкритому ґрунті, а відтак і реа-лізувати врожай можна за більш вигідними цінами. 
Крім того, географія вирощування столового винограду значно розширюється на північ. При цьому слід враховувати головний показник достатність освітлення і тепла.Активна температура.
Активна температура - важливий біологічний параметр, що характеризує будь-яку сільгоспкультуру . Це мінімальна температура , при якій починається вегетація конкретного виду рослин. Знаючи цей важливий параметр , можна приблизно визначити зростатиме той чи інший вид у даній місцевості , і як вплине мікроклімат ділянки на її ріст і розвиток.

Пробудження виноградного куща після зими починається при температурі грунту в зоні коренів не нижче 8-10 градусів. Стадія повного зимового спокою настає при зниженні температури до 10-12 градусів. Ці значення практично однакові для всіх сортів.

Але в період вегетації різним сортам потрібно різну кількість тепла. Для цієї характеристики є поняття - сума активних температур. Її вираховують так - починаючи з дати , коли середньодобова температура повітря і грунту встановилася вище +10 С, і до дати повного дозрівання ягід , складаються всі середньодобові температури , не нижче цього значення - +10 С. Сума активних температур , необхідних для визрівання врожаю , істотно відрізняється по сортам.
У дуже ранніх сортів це - 2100 - 2500 С, у ранніх - 2500 - 2900 С, у середньостиглих - 2900-3300 , пізніх - 3300-3700 С, дуже пізніх - понад 3700 С. Крім того , виділені ще групи сортів за морозостійкістю ( здатності переносити зимові морози ) - дуже слабкою - 12 - 18 С, слабкою - 19 - 20 С, середньої - 20 - 21 С, підвищеній - 21 - 22 С і високою - нижче - 22 С.
Маючи такі відомості по сорту , можна встановити - підійде він для вирощування на конкретній території чи ні.
Для накопичення достатньої кількості цукру в ягодах важливий також і середній рівень активних температур. При середньомісячному значенні температури повітря в фазу дозрівання грона + 16 С, виноград набере мінімальну кількість цукру. А при +25 - +28 С - накопичення цукру може бути максимальним.
Оптимальне значення денних температур для зріє винограду + 25 - +30 С. У цьому діапазоні в ягодах утворюються у великих кількостях ароматичні і фарбувальні речовини , тому ягоди будуть красиво пофарбовані , а вина і соки придбають повний букет. Для ефективного перебігу обміну речовин в лозі , бажано щоб нічні температури були на 10 - 15 С нижче денних .
Суму активних температур можна підвищити посадивши кущ біля стіни , зверненої на південь , на південному схилі , обклавши грунт під кущем світлим , теплоотражающим матеріалом , застосувавши укриття полімерними плівками , посадивши кущ в теплиці чи інших спорудах зактитого грунту спорудження та іншими методами.
Звичайно є деякі відмінності в технології вирощування. І не лише від'ємні, наприклад, затрати на будівництво арочного укриття, виноград, який вирощується в теплиці, родить уже через рік після закладки і дає врожай від 50 тонн з гектара. Це досягається за допомогою системи специфічної штамбовки лози -тк звана -  «італійський стіл». 
Лоза росте на високому штамбі. Не на вертикальній шпалері, як у нас прийнято (ця технологія більше підходить для винних сортів), а в горизонтальній площині – саме так, як їй судилося самою природою, бо виноград – це ліана, і саме в горизонтальному положенні він максимально використовує усі свої можливості. До того ж столові сорти високорослі і, якщо їх вирощувати на шпалері, потрібно проводити багато зелених операцій – підв'язувати, підрізати. При "італійському столі" лоза винограду розростається по стелі, висота якої 1,7-1,8 метра, тож доглядати за рослиною легко. Наприклад, вуса, які пускає рослина, вирощена за такою технологією, відмирають самі собою, є лише молодий листок, який потрібно вчасно зрізати. 
Щодо сортів для закритого ґрунту, то господар радить віддавати перевагу раннім двостатевим на кшталт Лівія, Аркадія, Прєображєніє, Божена.
Підтримувати температуру в теплиці, навіть взимку, немає необхідності. Мінус 25 чи 30 винограду в захищеному ґрунті не шкодить, бо рослині не настільки страшний мороз, як морозний вітер. Вирощуючи виноград під плівкою, навпаки, потрібно боятися надмірного тепла, бо брунька може пробудитися раніше строку. Щоб знизити накопичення сонячної енергії, штаги, на яких тримається конструкція, фарбують у білий колір, використовують плівку, яка захищає від ультрафіолету. 
Не обходиться в теплиці без системи крапельного зрошення та антифросту (насичення приміщення туманом). Завдяки йому вдається підняти температуру. Цю ж систему використовують для обробки рослин проти шкідників.

(За матеріалами газети "Рідне село").

Write a comment

Comments: 0

Вирощування в арочних теплицях

Культура винограду в теплицях отримує з кожним роком все більш широке поширення , особливо в особистих підсобних підприємствах , фермерських господарствах Херсонської , Запорізької областей , де вже отримують ранні високоякісні грона , які реалізують на оптових ринках Криму . Досвід вирощування винограду в цих умовах напрацьований багатьма виноградарями - новаторами Криму, Одеси , Миколаєва, Луганська , Львова.У чому вигода вирощування винограду в теплицях :а ) Отримання грон винограду в більш ранні терміни - в першій декаді липня (а в опалювальних теплицях урожай можна отримати у травні- червні) , що дозволить отримати солідний прибуток за рахунок високих реалізаційних цін ;б) Якість ягід винограду не поступається ягодам , вирощеним у відкритому грунті , нерідко перевершуючи їх ;в) Використання неопалюваних теплиць дозволяє отримати виноград більш низької собівартості , ніж у відкритому грунті (крім початкових витрат на будівництво теплиць і посадку виноградника ) ;г) Урожай грон винограду в теплицях можна отримати до 4,5 кг з 1 м ? ( 45 тонн з га ) , а в ущільнених посадках - до 6-8 кг з 1 м ? (60-80 тонн з га ) ;д) Можливість вирощування в міжряддях виноградника інших ранньостиглих культур (суниця , редис , цибулю , часник , салат , шпинат , різна розсада , тюльпани ) , які дозволять отримати додатковий прибуток , що в цілому підвищить рентабельність виноградної теплиці і скоротить терміни повернення позикових коштів на будівництво теплиці та ятати виноградника ; е) У екстремальні роки (сильні морози , обмерзання кущів , безсніжні морозні зими , поздневесенніе заморозки) дозволяє отримати гарантований урожай винограду , вартість якого значно зростає через недобір врожаю у відкритому грунті ;ж) Виноградник в закритому грунті захищена від граду , шкідників , кількість хімічних обробок знижується через менший зараженностью мілдью і оїдіумом ;з) Комфортні умови роботи з виноградним кущем в зимово -весняний періоди , що значно підвищує продуктивність праці на винограднику ;і ) Максимально ефективно використовуються невеликі земельні ділянки ( присадибні , особистих підсобних і фермерських господарств , прибудинкових територій , дачних ділянок ) при високій прибутковості виробництва винограду. Однак виростити виноград в теплиці - справа не проста і вимагає певних знань і умінь. Біологічні особливості культури винограду в теплицях дещо змінюються , і це треба враховувати при його обробленні .Теплиця . Розмір , форма і конструктивні особливості теплиць для виноградника розроблені фахівцями Українського проекту розвитку плодоовочівництва і є оптимальними для нашої зони , ми рекомендуємо їх для використання на Півдні України .Підбір сортів. Раннього і сверхраннего терміну дозрівання - Аркадія , Лора , Кодрянка та ін Саджанці повинні бути добре розвиненими , підготовленими.Посадка . Рослини розміщують уздовж бічних стін теплиці рядами , через 1,0-1,5 м один від одного ( відступаючи від стін на 75 см).Шпалера . Шпалерні дроту натягують з інтервалами 20-30 см , на відстані 30-40 см від скла , з тим щоб листова поверхня краще висвітлювалася і забезпечувалася сонячним теплом. Виноградні кілки повинні бути на 35-45 см вище стандартних за рахунок додаткового нарощування по висоті.Форми кущів. Кущі формують у вигляді вертикальних і горизонтальних кордонів різних модифікацій. Перспективна беседочний форма куща ( пергола ) , яка дозволяє максимально використовувати приміщення теплиці і збільшити врожайність.Догляд . Правильне регулювання температурного режиму по фазах вегетації з дотриманням різниці між температурою дня і ночі ( спостережуваної у відкритому грунті ), необхідної для нормального розвитку рослин. Температуру повітря поступово підвищують від 10 ° -14 ° С тепла вдень і 8 ° -10 ° С вночі при розпусканні нирок до 24 ° -26 ° С і 14 ° -16 ° С в фазах росту пагонів і цвітіння , а потім до 28 ° -30 ° С і 18 ° -20 ° С в фазах росту і дозрівання ягід. Температура грунту повинна підтримуватися в межах 20 ° -25 ° С. Це досягається аерацією через кватирки або шляхом примусової вентиляції. Обов'язково проводити поливи з підгодівлею органічними і мінеральними добривами.Обов'язкові прийоми при догляді за кущем. Ретельне видалення зайвих зелених пагонів або їх прищипивание з метою регулювання навантаження кущів , багаторазове пасинкування , струшування дроту шпалери з метою полегшення запилення , проріджування грон ( коли ягоди досягають розміру горошини ) , що особливо важливо для сортів з щільними гронами .Забезпечення періоду спокою . Період спокою повинен бути забезпечений протягом 2-2,5 місяців , для чого в теплицях підтримується температуpa в межах - 5 ° +5 ° С.  Таким чином вирішивши займатися вирощуванням винограду в захищеному грунті і дотримуючись деякі особливості його обробітку , можна максимально ефективно використовувати свою присадибну ділянку або земельний наділ , який ви отримали для ведення особистого підсобного господарства.

Write a comment

Comments: 0

формування вертикального кордону в теплицях

При вирощуванні в теплицях слід враховувати, що теплиці можуть використовуватись як для цілорічного вирощування винограду , так і при відсутності зимового огрівання - для отримання продукції в сезон. Розміри теплиці - ширина 7 - 8 м , довжина 50 м , висота 3 - 3,5 м. Теплиця , найчастіше двосхила , із заскленими дахом і боковинами. Рослини розміщують вздовж довгих стін теплиці , рядами через 1 м , відступивши від скла 0,75 м. Глибина посадки 0,45 -0,3 м. Кущі ведуть в різних вертикальних і горизонтальних кордонах . Шпалерні дроту натягують через 20-30 см.Починати вигонку винограду раніше березня - квітня- недоцільно - занадто великі будуть витрати на опалення та освітлення. На зиму виноград вкривають землею і гноєм , як у відкритому грунтіУ районах з помірним кліматом , як кажуть , в кращому випадку , можливо виростити тільки самі ранні сорти ( сверхранние ) , виведені на основі холодостійких диких предків.    Оптимальна температура розвитку винограду - +25 - +30 С. За більш низької температури затягується термін вегетації , ранні сорти дозріють у строки для середніх або пізніх . Зниження температури до 8 - 10 С припиняє ріст , цвітіння, зав'язування ягід. У роки з таким холодним влітку цукор в ягодах не накопичується , фарбувальні пігменти не утворюються , ягоди кислі і дрібні . Якщо таке похолодання триває 10 - 15 днів урожай може і не відбутися.    У будь-якому випадку, використання культиваційних споруд дозволить отримати в помірному кліматі хороший урожай надранніх , ранніх , середніх якісних сортів винограду. У теплиці можна посадити більш ніжні , південні сорти винограду , які володіють чудовим багатим смаком і ошатним зовнішнім виглядом.     Виноградну лозу можна посадити всередині теплиці , а можна зовні. У другому варіанті прямо у землі пагони заводять всередину споруди. Як варіант використовують виноград в діжках , які вносять у спорудження на початку періоду вигонки.    Грунт в теплиці повинна бути пухкої і родючою , без застою води.    Саджанці садять уздовж стін , відступаючи 30 см від бічної стіни і виводять вертикально вгору. Якщо теплиця невелика , садять один кущ в протилежному від дверей кінці і ведуть горизонтально уздовж коника теплиці. Бічні рукава направляють під кутом 90 град до центрального стовбуру. Вони досягають по проволокам бічних стінок і спускаються вниз до грунту.    Розглянемо виведення вертикального кордону .

перший рік після посадки весною
перший рік після посадки весною
другий рік
другий рік

З січня по березень - теплицю необхідно провітрювати.    З початку квітня можна починати вигонку винограду.    До початку пробудження бруньок на сучках , лозу НЕ підв'язують вертикально , верхівку залишають похиленою вниз. Це дозволить послабити вертикальну полярність . З початком росту пагонів , кордон відновлюють на шпалері .    Температуру бажано підвищувати повільно , довести її потрібно до +18 - + 20 С.    Підтримуйте оптимальну вологість повітря.    Щоб уникнути загущенности , потрібно вчасно проводити всі зелені операції .    Пріщіпніте пагони через 4 листа після грона , залиште по одному побіжу на сучок.    Кожен втечу з гроном потрібно прив'язати горизонтально. Пасинки прищипнуть , залишивши один лист.

актуально:

дружні сайти:

юридична допомога
юридична допомога
сайт про природнє рибоводство
сайт про природнє рибоводство
все про опалення і котли
все про опалення і котли

Метеодані для городника

Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Тернополі

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Львові

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Чернівцях

вологість:

тиск:

вітер:

Місячний календар для посівів
Місячний календар для посівів