Жито посівне (Secale cereale) — рослина родини тонконогових, близько пов'язана із ячменем та пшеницею, що широко вирощується людиною для отримання зерна та як кормова культура. Зерно посівного жита використовується для виготовлення певних сортів хліба, пива, віскі, горілки та інших продуктів, також часом споживається в їжу цільне зерно, приготовлене у вигляді каші.

Посівне жито є одним з біля 5 видів роду жито (Secale). Воно може мати диплоїдний або тетраплоїдний набір хромосом (2n-14, 2n-28). Вид об’єднує понад 40 різновидностей. Також вирощується гібрид посівного жита, отриманий при схрещуванні його з пшеницею — тритикале.

Чому варто починати засіювати нову ділянку житом?

 

По-перше, жито відноситься до злаків, а з цього сімейства тільки на деяких ділянках ми садимо кукурудзу. Тому специфічних шкідників і хвороб культур цього сімейства на ваших грядках бути не повинно. Посіяне жито пригнічує ріст наявних у грунті та рослинних рештках збудників хворіб і шкідників овочевих культур, тим самим в деякій мірі знижує їх чисельність.
По-друге, жито дуже агресивна культура: на займаній нею площі нічого крім волошок і будяків не росте. Воно здатне придушити розвиток не тільки однорічних бур'янів (які зійдуть восени або навесні), а й багаторічних, які давно займали цю ділянку (пирій, осот, жовтець) .
По-третє, чи озиме чи яре жито весною відростає швидко та накопичує зелену масу, яку вже в травні можна буде підрізати та залишати на ділянці як азотне добриво і заодно мульча. При посипанні скошеного чи підрізаного зеленого жита ЕМ 5, Байкалом, Ургасою, Бакашами отримуємо швидке органічне добриво для інших культур.
По-четверте, зелена маса зимою зберігає сніг, а весною вологу, тому після сидераційного періоду на ділянці добре родять картопля, огірки, томати, гарбузи і кабачки.
Головне не забути, що навесні 
зелену масу жита необхідно зрізати (деякі прикопують на 5 см, але не перекопувати!)  за два тижні до посадки культурних рослин, бо жито коли росте наповнює землю специфічними "сигналами"- коогулянтами, що і стримують ріст інших рослин.

 

Коли садити жито?
Оскільки жито холодо- і посухостійка рослина, для сидерації можна використовувати будь-який час, одразу після збору основної культури.
Зазвичай жито як сидерат сіють в першій половині вересня, щоб вона зміцніла до заморозків. У грядах це робиться перед внесенням компосту. Ділянка треба спочатку вирівняти грабельками, накидати раномерно насіння, закрити граблями в землю (щоб пташки не скльовували ) і полити. На сотку Вам буде потрібно приблизно 2 кг насіння.

 

актуально:

дружні сайти:

юридична допомога
юридична допомога
сайт про природнє рибоводство
сайт про природнє рибоводство
все про опалення і котли
все про опалення і котли

Метеодані для городника

Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Тернополі

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Львові

вологість:

тиск:

вітер:

Погода у Чернівцях

вологість:

тиск:

вітер:

Місячний календар для посівів
Місячний календар для посівів